Tények és tévhitek a fényvédelemmel kapcsolatban

Végre itt a jó idő, a strandszezon és a nyaralások ideje. Azt hiszem, szinte mindannyian szeretjük érezni a nap melegét és valahogy mindig jókedvre derít minket a napsütés. Ugye Te is így vagy ezzel?

Mégis mást sem hallunk, hogy védd magad a nap káros sugaraitól, mert bőrrákot okoz, öregíti a bőrt. Ezek az állítások részben megállják a helyüket, ugyanakkor ideje rendet tenni a fejekben a napsugárzás káros és jótékony hatásit illetően. Nézzük meg milyen tények és tévhitek keringenek a fényvédelemmel kapcsolatban és tegyük a helyére azokat.

A napfény jótékony és káros hatásairól

Nekünk, embereknek, állatoknak és növényeknek is, nap kell a túléléshez. A napsütésből származik az elsődleges D-vitaminforrásunk, amely a bőrünkben keletkezik a napfény hatására.

Ez a vitamin támogatja :

 • az immunrendszerünk megfelelő működését
 • a hormontermelést
 • a csontok egészségét
 • a nyugodt alvást
 • a mentális egészséget

Ha már itt tartunk, tudtad azt, hogy a lenyugvó nap fénye stimulálja a melatonin termelődést, ami hozzájárul a nyugodt, minőségi alváshoz? A jó minőségű alvás pedig elengedhetetlenül fontos a szépség, egészség megőrzéséhez.

Szóval, ha vonzó és egészséges szeretnél lenni életed minden napján, akkor gyönyörködj a lenyugvó nap fényében. Nem csak hogy csodálatos látvány, de még a testedre is jótékonyan hat.

A napfény jótékony hatásai mellett nem szabad azokról a tényekről sem elfeledkezni, melyekkel, ha tisztában vagy, biztonságosan élvezheted a napfény jótékony hatásait.

Az UVA sugarak felelősek a rák kialakulása miatt. Az UVB sugarak viszont daganatellenes hatással rendelkeznek, bejutnak a bőr mély rétegeibe és ezek a sugarak idézik elő a szép barna bőrt és a leégést is.

Tanulmányok szerint, az elmúlt évtizedekben jellemző túlzott fényvédelem megnövelte bizonyos betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegséges, sclerosis multiplex, magasvérnyomás, rövidlátás gyakoriságát. Ezek, és egyes kutatások szerint a betegségek többségének kialakulása, a D-vitamin hiányra vezethetők vissza.

Hogy lehetséges ez, amikor folyamatosan pótoljuk a D-vitamint?

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin napfény hatására termelődik a testben. A modern ember alig élvezi a napfény jótékony hatásait, sokkal inkább arról hallani, hogyan védd magad a nap káros sugaraitól. Valóban szükséges megtenni a kellő óvintézkedéseket, de nem szabad a fényvédelmet sem túlzásba vinni. Felelőtlenség lenne azt is kijelenteni, hogy nem szükséges védekeznünk a napsugárzás ellen, ugyanakkor az egyensúly megtartása a szépség- és egészségmegőrzés kulcsa.   

A szájon át történő D-vitamin-pótlás bizonyítottan még nem tűnik olyan hatékonynak, mint a napfény hatására a test által termelt D-vitamin. Ettől függetlenül a téli időszakban fontos a szájon át történő D-vitaminpótlás, csupán arra érdemes figyelni, hogy olyan étrendkiegészítőt válassz, amelynek a hatóanyagai  fel is tudnak szívódni. 

Most akkor barát vagy ellenség a napfény? És mi a helyzet a fényvédelemmel?

Nem azt mondom, hogy egész nap napoznod kellene, csupán azt szeretném, ha naponta legalább néhány percen át élveznéd a napfényt, és nem félnél a ráncoktól, vagy a ráktól.

Az tény, ha órákra kifekszel a napra a csábító barna bőr reményében, akkor kiteszed magad a ráncok és a leégés veszélyének. Ugyanakkor azt is érdemes tudnod, ha folyamatosan magadra locsolod a fényvédő krémeket nem leszel feltétlenül védve a leégéstől és a tested is jóval kevesebb D-vitamint állít elő.

De ha már így teszel figyelj arra, hogy valóban védelmet is nyújtson.

Van egy nemzetközileg is elterjedt, japánok által kifejlesztett módszer, ahol az UVA (PA) rendszer védelmi osztályát használják a fényvédő által biztosított UVA védelem mérésére.

A PA rendszer a PPD (Persistens Pigment Darkening) reakción alapul, és a fényvédőket ez alapján sorolják be védőminőségük szerint, melyekre az alábbi jelzéseket használják (vannak gyártók, akinek a termékein az UVA jelzést találod):

PA+, PA++, PA+++ , ahol a + jelek száma a fényvédelem intenzitását jelöli. Minél több a pluszjel, annál nagyobb védelmet nyújt az UVA sugarak ellen. Javaslom a három legyen a kiindulási pont, ez alá ne menj.

Amit tehetsz még, annak érdekében, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon:

 • Naponta 5 eltöltött perc 11-15 óra között a napon, napszemüveg, kalap, fényvédőkrém nélkül  30.000 NE-nyi D-vitamint termel a testben (igen, nyáron is a “veszélyes” időszakban is) ezért használd ki ezt az időszakot arra, hogy feltöltsd a D-vitamin raktáraidat.
 • Ezen az időn túl az arcodra, nyakadra, dekoltázsodra, kézfejedre használj sejtvédő hatóanyagokat is tartalmazó fényvédő krémet.
 • A szemkörnyék területére ne használj fényvédőt, ráncokat okoz, ennek a területnek a védelmére használj napszemüveget.
 • Védd a bőröd ruhákkal, kalapokkal.
 • Felesleges folyamatosan fényvédőkrémet használnod az egész testedre, kivéve, ha vízparton, strandon vagy. Ebben az esetben is részesítsd előnyben az árnyékot a tűző nap helyett. Hidd el, így is csodás színed lesz.
 • Ne zuhanyozz közvetlenül a napfürdőzés után, hogy bőrödben D-vitamin termelődjön.
 • Figyelj arra, hogy ne piruljon le a bőröd, mert egy leégést követően 3 héten át nem termel a tested D-vitamint
 • Ha strandolni, napozni indulsz, ne legyen rajtad smink.
 • Ne használj termálvizes arcpermetet, mert a benne lévő ásványi sók „beleégnek” a bőrödbe, szárítják azt, kivonják a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiből. Sokkal jobb megoldás, ha mindenképpen szeretnéd hűsíteni az arcod, a tiszta víz, vagy egy bőrbarát hatóanyagokat tartalmazó arcpermet használata..

Végezz arcjóga gyakorlatokat egész évben, ami támogatja a kollagén és elasztin termelődését, egészségesebbé és ragyogóbbá teszi a bőröd. Talán ezt még nem említettem, a napfény hatására a kollagén lebomlik.

Ha a természetes megoldások híve vagy, készíts fényvédő zöld dió olajat

Ma már jobbnál jobb fényvédőkrémek, olajok érhetők el mégis, ha  természetes és hatékony fényvédelemre vágysz, akkor készíts fényvédő olajat zöld dióból.

Az olaj fényvédő hatását Spanyolországban, anno leteszteltem.  A leégés garantáltan elkerülhető, egy dologra kell figyelni az olaj nem vízálló, így minden csobbanás után újra kell használni. 

Lássuk a receptet!!

Hozzávalók

 • 4-5 db zöld dió
 • ½ l olaj (kókusz, mandula, jojoba stb.)
 • 1 liter űrtartalmú zárható üveg

A zöld dió gyűjtési ideje június eleje-közepe tájára esik. Fontos, hogy a diók minél nagyobbak legyenek, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha leszedsz egyet, átszúrod egy hústűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó.

 

Így készítsd el a fényvédő olajat!

Negyedeld fel a diókat, tedd az üvegbe és add hozzá az olajat. Zárd le az üveget, tedd napos helyre és hagyd pihenni 2-3 hétig. Az érési idő lejárta után szűrd le az olajat, ha szeretnéd illatosíthatod illóolajokkal, például szegfűszeggel, levendulával, fahéjjal és már használható is. 

Ne rettegj a naptól, hiszen az élet forrása, nélküle nem lenne élet a Földön.  A napfény a barátunk csak okosan kell használni.

Ha tetszett a cikk, olvasd el a pigmentfoltok eltűntetéséről szóló cikkemet is. ►►► Ezt tedd, ha meg akarsz szabadulni a pigmentfoltoktól

 

Foto: Pixabay

Szeretettel,

Czibere Csilla

szépség mentor & arcjóga tréner

Őszi bőrápolás

Az ősz beköszöntével a megszokott bőrápolási rutinodat is célszerű felülvizsgálni és az időjárás változásához igazítani. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan arckezelési eljárások, melyek az ősztől tavaszig terjedő időszakban végezhetők.

Tovább olvasom »