Fiatal és egészséges bőr - és amit tehetsz érte

A táplálkozás és a bőr kapcsolata

A ragyogó szép bőr az egészség egyik leglátványosabb mutatója. Nemcsak a jó megjelenés miatt fontos a ragyogó, fiatalos bőr, de tested egészséges működéséről tanúskodik. A tested számára megfelelő táplálkozás  jelentősen javítja bőröd és szervezeted egészségi állapotát.

A bőröd több mint külsőség

A bőr egy olyan ugyanolyan szerv, akár a szív, vagy a máj de mind közül a bőr rendelkezik a legnagyobb felülettel. Egy átlagos felnőttnek több mint 20 négyzetméternyi bőre van, a testtömegének körülbelül 15% -a. Ezen a hatalmas felületen több mint 300 millió sejt és idegi receptor van, amely a hőmérsékletet, a fájdalmat, a tapintást és még sok minden mást is érzékel. Bár a bőr létfontosságú része a testünknek és fontos információkat hordoz testünk egészségi állapotáról, mégis ritkán kapja meg azt a figyelmet, amit érdemel.

Táplálkozással a fiatal és ragyogó bőrért

Bőröd állapota megmutatja egészséged állapotát. Az különböző bőrproblémák jelzések testedtől, hogy valami nincs rendben és ideje változtatni.

A bőr egészsége sokkal összetettebb, mint amit a felszínen láthatsz. A bőrápolás több annál, mint hogy mindenféle krémet kensz magadra. Egy adott kihívás kezeléséhez természetesen elengedhetetlenül fontos a hatóanyagokban gazdag, minőségi kozmetikumok használata, de ez önmagában közel sem elegendő. A bőrödet belülről is kell táplálni szükséges alkalmazni a bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumokat, a gondolataidat, lelked állaptát rendezni. Egy komplex ápolás keretein belül fontos minden területre figyelni és az adott kihívást több oldalról megvizsgálva az optimális kezelési tervet felállítani.

Az elfogyasztott étel jelentős hatással van a külső megjelenésére és az általános egészségére. Az egészséges, a szervezetedet megfelelő tápanyagokkal ellátó táplálkozás a sugárzó bőr alapja.

Legtöbb esetben a bőrproblémákat (egyéb más problémát is)a testben jelen lévő gyulladások okozzák. Ahhoz, hogy az adott problémát sikeresen kezelni tudjuk, a testben lévő gyulladásokat kell megszűntetni. Erre számtalan módszer van, ezek közül az egyik leghatékonyabb táplálkozási forma a vércsoport szerinti táplálkozás.

A vércsoport szerinti táplálkozással megszüntetheted a gyulladást, amely tested egyik leggyakoribb negatív reakciója az olyan élelmiszerek fogyasztására, amelyek nem felelnek meg a a testednek. A gyulladás a bőr alatti szöveteket feszíti, ami a bőr megereszkedését és ráncokat eredményez. Az akne és a pattanások kialakulásának is leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás. Az arcon jelentkező pattanások és bőrelváltozások, attól függően, hogy arcod melyik területén alakulnak ki, a belső szervek elváltozásait jelzik. Ha megváltoztatod a táplálkozásod, bőröd állapota is megváltozik.

ragyogo bor

A bőr és a cukor kapcsolata

Általánosan elfogadott , hogy a cukorbevitel csökkentése jelentős pozitív változást idéz elő a szervezet működésében. A vércsoport szerinti táplálkozás is azt a nézetet vallja, hogy csökkenteni kell a bevitt cukor mennyiségét és szükség esetén természetes alternatív édesítőszerekkel, mint például méz, agave szirup, nyírfacukor, vagy stevia helyettesíteni azt.

Bár sokan tudják, hogy a cukor belsőleg pusztít, és drasztikus egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy betegségek, az emberek mégsem veszik észre, hogy a bevitt cukor milyen káros hatással van a bőrre is.

Szervezet a bevitt élelmiszereteket egyszerű cukrokra bontja, glükózra és fruktózra. Ez a folyamat teljesen egészséges és természetes, de a legtöbb testi funkcióhoz hasonlóan, az életkorunk előrehaladtával ez a folyamat is lassul. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt, a tested nem tudja optimálisan feldolgozni túlzott cukor mennyiséget, ezért a felesleges cukormolekulák a szervezetedben lévő zsírokhoz és fehérjékhez kötődnek. A fő fehérjék közül kettő, amelyekhez ezek a cukrok szeretnek ragaszkodni, a kollagén és az elasztin. Mindkettő a bőr alapvető építőelemei.

A kollagén felelős a bőr stabilitásáért és regenerálódásáért. A szervezet kötőszövetének fő összetevője, és a bőr alsó rétegének (dermis) 80% -át teszi ki. Az elasztin, amint azt a neve is jelzi, felelős a bőr rugalmasságáért. Ha a felesleges cukor megtalálja az utat ezekhez a bőr alapvető elemeihez és kötődik hozzájuk, olyan úgynevezett “AGE” (Advanced Glycation End Products) molekulákat hoz létre, amelyek merevítik, károsítják a kollagént és az elasztin rostokat.

Ezek az AGE molekulák gyorsabb öregedést okoznak, mivel csökkentik a bőr természetes regenerálódási képességét, ezáltal ráncosodást, a bőr rugalmasságának elvesztését idézik elő . Nemcsak az AGE molekulák, de az UV-sugárzás és az oxidatív stressz is okozhat bőrproblémákat. Ezért fontos, hogy mind külsőleg, megfelelő kozmetikumok rendszeres használatával, UV védelemmel, mind belsőleg helyes táplálkozással támogasd bőröd egészségét.

Küzdelem az öregedési folyamat ellen

A vércsoport szerinti táplálkozás lassítja az öregedés folyamatát valamint esélyt nyújt a bőr korai öregedésének megelőzésére.

A tökéletes forma, legyen szó akár a testalkatról, akár a sugárzó bőrről 60-70%-ban a táplálkozástól függ. Tehát ha megváltoztatod az étkezésed, azzal jelentősen javíthatsz a mostani formádon.

Általános érvényben az összes vércsoportra elmondható, ha a következő szabályokat betartod, megóvhatod bőröd egészségét, fiatalságát, lassíthatod az öregedés folyamatát:

• Táplálkozz a vércsoportodnak megfelelően

• Fogyassz naponta 2-2,5 liter vizet

• Mozogj heti 3-4 alkalommal minimum 30 percet

• Védd a bőröd magas faktorszámú fényvédőkrémmel

• Mosolyogj, nevess, a vidámság a legjobb eszköz az egészséges, fiatalos bőr megőrzéséhez

• Használj magas hatóanyagtartalú kozmetikumokat – Ha tanácstalan vagy, hogy mi lenne számodra a megfelelő, foglalj időpontot egy ingyenes bőrdiagnosztikára, ahol meghatározzuk a bőrtípusodat és meghatározzuk azokat a lépéseket, melyeket szükséges megtenned bőröd egészége, ragyogása érdekében.

• Naponta legalább 10 percre csendesedj el és csak magadra figyelj

• Fogadd el és szeresd önmagad, úgy ahogy most vagy.

• Kezdd el a változást még ma

Szeretettel,

Czibere Csilla

szépség mentor & masszőr

Őszi bőrápolás

Az ősz beköszöntével a megszokott bőrápolási rutinodat is célszerű felülvizsgálni és az időjárás változásához igazítani. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan arckezelési eljárások, melyek az ősztől tavaszig terjedő időszakban végezhetők.

Tovább olvasom »